Alegerea lentilei pentru camera de supraveghere

Posted by   DRUGA Lucian
21/09/2015
0
Alegerea lentilei pentru camera de supraveghere

Alegerea lentilei pentru camera de supraveghere

Cand preconfiguram un sistem de supraveghere video este necesara alegerea potrivita a camerelor de supraveghere pentru aplicatia dorita. Trebuie tinut cont si de urmatoarele aspecte:

  • Camerele de supraveghere vor fi montate la interior, exterior, combinat?
  • Suportii de montare pentru camere vor fi pentru: perete, tavan, etc?
  • Camerele sa fie fixe sau controlabile Pan/Tilt/Zoom (Pan - stangadreapta; Tilt - sus/jos; Zoom - pentru distante mai mari)?
  • Ce tun de IR aveti nevoie pentru timp de noapte: pana in 20m, pana in 40m sau peste 40m?
  • Din ce tehnologie sa faca parte camera de supraveghere: analogica, AHD, HDCVI, IP, etc?

Marimea lentilei este un factor destul e important cand alegeti o camera de supraveghere. Alegerea obiectivului influenteaza in mod direct performanta oferita de sistemul de supraveghere. Acesta alegere depinde de mai multi factori, precum: pozitia fizica a camerei fata de obiectivul de supravegheat, cerinte privind tipul de imagine dorit, ce anume se doreste a se monitoriza sau identifica, etc. Astfel lentilele pot fixe, variofocalaereglabile manual sau motorizate.

Comparatie intre marimea lentilla si unghi de vizualizareTabel orientativ privind corespondenta intre
marimea lentilei
si grade (unghiul de vizualzare)

O lentila fixa este varianta cea mai economica, dar prezinta si dezavantaje. Astfel o lentila de 2.8mm ofera un unghi larg si claritate la apropiere. Daca alegem o lentila de 12mm, de exemplu, aceasta ofera un unghi mai ingust si claritate la departate. De mentionat ca in cazul lentilelor mai mari, cativa metri de la camera in fata nu se vad, distanta aceasta crescand direct proportional cu marimea lentilei alese. Acest lucru este influenta si de pozitionarea camerei. De exemplu pentru lentila de 6mm, nu veti vedea 1-3m , iar pentru 12mm nu veti vedea 5-6m de la camera in fata. Lentilele fixe cel mai des intalnite la camerele de supraveghere sunt cele de: 2.8mm, 3.6mm, 4mm, 6mm, 8mm si 12mm. Exista si alte dimensiuni.

O lentila varifocala (reglabila manual sau motorizat) va ofera mai multa libertate, in functie de pozitia camerei si aplicatia unde este folosita. Lentilele varifocale cel mai des intalnite sunt cele de 2.8-12mm si 4-9mm, urmate apoi de cele de 10-22mm. Avantajul unei lentile de 2.8-12mm, de exemplu, se poate expune in felul urmator: aveti un obiectiv de supravegheat la 10m de camera, puteti incerca mai intai cu lentila de 2.8mm unde aveti un unghi larg, iar daca imaginea nu este suficient de clara, puteti sa o reglati spre 12mm. La lentilele varifocale, reglabile manual, se face mai intai zoom-ul, apoi focusul. Camerele avand aceste doua rotite sau suruburi, in functie de model. In cazul in care alegeti o camera de supraveghere cu lentila motorizata, aceasta poate fi controlata prin portul RS485 al camerei, direct din DVR/NVR sau din software PC sau smartphone. Pentru aceasta puteti folosi acelasi cablu de semnal video, cum este cazul tehnologiei HDCVI, sau aveti nevoie de un alt cablu pentru portul RS485 de la camera, catre DVR.

Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu

Ce spun clientii